Onderzoek

Onderzoek naar essentiële tremor in families
Essentiële tremor is de meest voorkomende bewegingsstoornis en kan veel impact hebben op het persoonlijk, sociale en professionele leven van patiënten. Het is een aandoening die bij de helft van de patiënten in hun familie voorkomt: dat betekent dat de tremor erfelijk is. Echter, welke symptomen die bij deze bewegingsstoornis horen precies familiair overerven en welke genen hierbij betrokken zijn, is nog onduidelijk.

In het UMCG wordt binnen het Expertisecentrum Movement Disorders Groningen onderzoek gedaan naar families met een essentiële tremor. Vragen die we daarbij proberen te beantwoorden zijn bijvoorbeeld:
Komen in één familie dezelfde tremorkenmerken voor?
Heeft bijvoorbeeld iedereen wel of juist geen trillen van het hoofd?
Begint het bij iedereen in de familie op dezelfde leeftijd?
Komt afname van tremor na alcoholinname in families met essentiële tremor voor?
Deze en andere vragen proberen we te beantwoorden. Daarnaast doen we ook onderzoek naar de betrokken genen in deze families.

Als u en uw familie geïnteresseerd zijn om misschien aan onderzoek mee te doen, kunt u ons mailen om meer informatie over het onderzoek te ontvangen. Alvast wat informatie over wanneer u wel/niet mee kunt doen is hier te vinden, op de website van Movement Disorders Groningen. Ook zullen we nieuwsberichten plaatsen op essentieletremor.nl, de website waarop u zich nu bevindt.

Om op de hoogte gehouden te worden van de vorderingen van het onderzoek kunt u zich hier u met uw emailadres aanmelden.  U ontvangt dan email bij nieuwe berichten op de website over bijvoorbeeld hoeveel patiënten al meedoen en resultaten van het onderzoek.

Ander onderzoek in het UMCG

Hebt u belangstelling om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek, maar bent u de enige in uw familie met een tremor? Vanuit het Expertisecentrum Movement Disorders Groningen vindt momenteel ook een groot onderzoek plaats naar hoe bewegingsstoornissen zoals tremor, myoclonus en dystonie beter van elkaar onderscheiden kunnen worden. Op deze website kunt u daarover meer lezen: misschien kunt u hier aan mee doen!

 

%d bloggers liken dit: