Nieuw artikel: komt een tremorpatiënt bij de dokter

Het stellen van de juiste diagnose bij patiënten die trillen is best lastig. Er zijn namelijk allerlei soorten tremor, met verschillende oorzaken en behandelingen. Essentiële tremor is één van de mogelijke uitkomsten – maar hoe komt een dokter tot die diagnose?

Om neurologen en andere behandelaren van tremorpatiënten te helpen de juiste diagnose te vinden is op 26 mei 2020 een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. Hierin wordt een praktische stapsgewijze aanpak voorgesteld, die begint met aandacht voor de symptomen van de patiënt en de neurologische kenmerken tijdens het lichamelijk onderzoek. Daarnaast worden aanwijzingen gegeven voor het kiezen van aanvullend onderzoek (zoals bloedonderzoek, klinisch neurofysiologisch onderzoek, MRI- of PET-scans, of genetisch onderzoek). Zo krijgen patiënten de diagnostische tests die nodig zijn en worden overbodige onderzoeken vermeden.

Het artikel is een samenwerking tussen neurologen uit het Expertisecentrum Bewegingsstoornissen Groningen (UMCG), het Radboud UMC en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, allebei in Nijmegen. Vanuit Groningen werkten Madelein van der Stouwe, Jan Willem Elting en Marina de Koning-Tijssen mee aan dit project. Het gaat om een zogenaamde “open access” publicatie, wat betekent dat iedereen het artikel kosteloos kan downloaden om te lezen. Mensen die zelf een tremor hebben vinden het misschien ook interessant, vandaar dit bericht. Het artikel is Engels geschreven.

Onze hoop is dat het artikel zal helpen om bij meer tremorpatiënten sneller tot de juiste diagnose te komen.

4 Reacties op “Nieuw artikel: komt een tremorpatiënt bij de dokter”

 1. Geachte Dames en Heren,
  Ik ben patiënt bij Mevrouw Dr. F. van Rootselaar, werkzaam bij het AMC. (Neurologie / Psychologie) Dit ivm het Ramsey – Hunt syndroom.
  Is het wellicht de moeite waard om met haar contact op te nemen omdat de Tremor bij mij ook werd waargenomen door haar?
  Met vriendelijke groeten.

 2. Geachte Heer, Mevrouw

  Ja hoe komt men aan een diagnose essentielle tremor? In mijn geval omdat het niet in de familie voor komt en de foto ook niet het verlossende woord bracht. En belangrijk ik kon wel schrijven. De neuroloog zei ook dat over ongeveer 4 jaar ik zou weten waar ik aan toe was. Ik had ook erge slik problemen.. In het AMC las ik over een onderzoek naar tremoren en heb een consult gevraagd maar kreeg ook daar nul op tekest. Wel kreeg ik de raad een betablokker te gebruiken , dat ging helemaal fout en mijn bloeddruk steeg zo hoog dat ik vanuit de huisartsenpost met de ziekenauto werd vervoerd. Daarna een periode van lastig jaren. Nu 20 jaar verder gaat het nog steeds achteruit. Het ene moment loop ik zo met de beker de kamer in , het volgende moment kan ik niet tillen zonder dat het aan allé kanten over de rand loopt. Ik hoefde ook niet onder behandeling te blijven omdat er toch niets aan te doen is. Zelf heb ik over de oorzaak een heel andere mening maar daar wordt niet op gereageerd. Vriendelijke Groet.

  CM van Arnhem

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: